Dagens citat

5 september 2012

Positivt tänkande
 

Kalle är den typen du älskar att hata. Han är alltid på gott humör och har alltid något positivt att säga.
När någon frågade honom hur han mådde svarade han:
Om jag mådde bättre hade jag varit tvillingar.

Han var en naturlig inspiratör. Om en av de anställda hade en dålig dag var Kalle där och talade om för de anställde hur man kunde se positivt på situationen. Jag blev nyfiken av att se detta, så en dag gick jag bort till Kalle och frågade honom: Hur lyckas du?

Kalle svarade: Varje morgon vaknar jag och säger till mig själv: Du har två val idag.. Du kan välja att vara på gott humör eller du kan välja att vara på dåligt humör. Jag väljer att vara på gott humör.
Varje gång det sker något dåligt, kan jag välja att vara ett offer eller dra lärdom av det. Jag väljer att dra lärdom av det.
Varje gång någon kommer och klagar hos mig, kan jag välja att acceptera deras klagan eller jag kan välja att peka på de positiva sidorna i livet.

Jag väljer de positiva sidorna i livet.
Säkert, men det är inte fullt så enkelt, protesterade jag.
Det är det, svarade Kalle. Livet handlar om val. När du tar bort allt runt omkring är varje situation ett val. Du väljer hur du vill reagera på situationen. Du väljer hur folk skall påverka ditt humör.
Det är du som väljer om du vill vara på bra eller dåligt humör.
Till syvende och sist är det ditt val hur du lever ditt liv.

Jag funderade över vad Kalle hade sagt.

Strax därefter lämnade jag företaget för att starta eget. Vi tappade kontakten, men jag tänkte ofta på honom när jag gjorde ett val i förhållande till livet, istället för att bara reagera på det. Många år senare hörde jag att Kalle var inblandad i en allvarlig olycka med ett fall på 20 meter från en radiomast. Efter 18 timmars operation och flera veckor på intensiven, blev Kalle utskriven från sjukhuset med skenor längs ryggen.

Jag träffade Kalle ca sex veckor efter olyckan. Då jag frågade honom hur han mådde, svarade han: Om jag mådde bättre skulle jag ha varit tvillingar. Vill du se ärren?
Jag avböjde erbjudandet om att se ärren, men frågade honom om vad som försiggick i huvudet på honom under olyckan.
Det första jag tänkte på var på min ännu ofödda dotter, svarade Kalle.
Så medan jag låg på marken mindes jag att jag hade två val. Jag kunde välja att leva eller jag kunde välja att dö. Jag valde att leva.
Var du inte rädd? Blev du inte medvetslös? frågade jag

Kalle fortsatte: Ambulanspersonalen var fantastisk. De sa hela tiden att allt kommer att gå bra. Men då de rullade in mig på akutmottagningen och jag såg uttrycken i läkarnas och sjuksköterskornas ansikten, blev jag vettskrämd. I deras ögon stod skrivet: Han är döende. Jag visste att jag måste göra något. Vad gjorde du då, frågade jag.

Nå, det var en sjuksköterska som skrek frågor till mig, sa Kalle.
Hon frågade om jag var allergisk mot något.
Ja, svarade jag. Läkarna och sjuksköterskorna stannade upp medan de väntade på mitt svar.
Jag tog ett djupt andetag och ropade: Tyngdkraften.
Genom deras skratt sa jag till dem: Jag väljer att leva. Operera mig som om jag var levande, inte död.
Kalle överlevde tack vare läkarens skicklighet, men också på grund av sin fantastiska inställning. Jag lärde av honom att varje dag kan vi välja att leva fullt ut.
Inställningen är, trots allt, allt.

Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer.

Egentligen är dagen idag den morgondag som du bekymrade dig för igår.

3 kommentarer:

 1. På grund av en dag med alltför mycket inbokat orkar jag inte botanisera i din blogg idag men jag vill tacka för din omtanke och för att du tog dig tid att läsa och kommentera.
  Kram ♥ Fröken Hulda

  SvaraRadera
 2. Kalle har rätt och man måste i alla fall försöka vara positiv för det hjälper otroligt mycket.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Tack för en mycket positiv inlägg!
  Otroligt bra inställning till livet. Tänker på hur många sjukdomar och värk och ångest många av oss drabbade lever med. Det är inte alltid lätt att vara så positiv. Jag tror ändå att många väljer att leva och tänker positivt. Tänker på att tillfriskna. Tyvärr så lyckas inte alla!
  Jag ser positivt på livet och mina barn är nr. 1 prioritet för att fortsätta att kämpa. Har inte glömt att - dagligen skratta och vara glad för de finaste jag har, men man kan inte heller trolla bort all smärta. Man kan välja att vara glad, vilja leva och fungera som en människa TROTS svårigheterna. DET är konsten. Jag tror att jag klarar det rätt så bra för det mesta. Men jag tycker också att det är lika viktigt att vädra ibland och gråta ut sorgen och värken och förtvivlan, för det är ett naturligt sätt för kroppen att reagera och skaka av sig det som känns tungt.
  Kram. Tali

  SvaraRadera

Sun Bear